BES'e Haciz Gelir mi?
Kısaca: BES birikiminin tamamına haciz konamaz. Kanun, sistemde bulunduğunuz ay sayısı ile brüt asgari ücretin çarpımı kadar birikimi korur, haciz ancak bunun üzerindeki kısma uygulanabilir. Devlet katkısı ve getirileri ise hiç haczedilemez. Nafaka borçlarında korunan tutar kuralı uygulanmaz.
Yeni BES ya da mevcut BES'iniz için uzman ekibimize WhatsApp'tan yazın
BES'e haciz gelir mi?
Gelebilir, ama birikimin tamamına değil. Sınırı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nun 17. maddesi çiziyor:
"Bireysel emeklilik hesabındaki fon paylarından, katılımcının sistemde bulunduğu ay sayısı ile asgari ücret tutarının çarpımına karşılık gelen birikim tutarı ve bu Kanunun 6 ncı maddesi kapsamında bireysel emeklilik sisteminden emekli olanlara yapılan yıllık gelir sigortası ödemelerinin aylık ödemeye isabet eden miktarının nafaka borçları hariç olmak üzere asgari ücret tutarına kadar olan kısmı haczedilemez, rehnedilemez, iflas masasına dahil edilemez. Bu fıkradaki hükümlerin uygulanmasında rehin, haciz veya iflas tarihinde geçerli brüt asgari ücret tutarı esas alınır."
Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelik aynı kuralı tersinden yazar. Bu çarpımın üzerindeki tutar, nafaka alacaklılarının hakkı saklı kalmak kaydıyla haczedilebilir. Aynı kurallar rehin, iflas ve ihtiyati haciz için de geçerli.
BES haciz oranı ne kadar? Korunan tutar nasıl hesaplanır?
Sabit bir haciz oranı yok. Önce korunan tutar bulunur, haciz yalnızca onu aşan kısma uygulanabilir. Hesap basit: sistemde bulunduğunuz ay sayısı, haciz tarihindeki brüt asgari ücretle çarpılır.
Ay sayısı hesaplanırken, varsa emeklilik gelir planında geçen süreler sayılmaz.
2026'da yapılan hacizler için, aylık brüt asgari ücret 33.030 TL ile:
| Sistemde geçen süre | Korunan birikim |
|---|---|
| 2 yıl (24 ay) | 792.720 TL |
| 5 yıl (60 ay) | 1.981.800 TL |
| 10 yıl (120 ay) | 3.963.600 TL |
Bir örnekle bakalım. Devlet katkısı hariç birikiminiz 1.000.000 TL olsun. Sistemde 5 yıldır bulunuyorsanız haczedilebilir tutar oluşmaz. 2 yıldır bulunuyorsanız korunan 792.720 TL'nin üzerindeki 207.280 TL haczedilebilir.
Birden fazla BES'iniz varsa hesap tek tek yapılmaz. Haczedilebilir tutarı, bütün hesaplarınızdaki toplam birikim üzerinden Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) hesaplar.
Devlet katkısına haciz gelir mi?
Gelmez. Kanun bu konuda açık: devlet katkısı hesabındaki tutarlar haczedilemez, rehnedilemez, iflas masasına dahil edilemez. Yönetmelik bunu getirileri de kapsayacak şekilde yazıyor. Bu yasak nafaka borcunda da geçerli. Ayrıntısı: BES devlet katkısı rehberi.
BES'te bazı haklar mevzuatla tanınır
Ödediğiniz her 1.000 TL için devlet katkısı hesabınıza 200 TL yatırılır (yıllık üst sınıra kadar). Fon varlıkları emeklilik şirketinden ayrı, Takasbank'ta saklanır. Fon değerleri piyasayla değişir, getiri garantisi yoktur.
Uzman ekibimizle WhatsApp'tan görüşünYeni BES ya da mevcut BES'iniz için yazabilirsiniz. Karar her zaman sizin.
Nafaka borcunda durum farklı
Korunan tutar kuralı nafaka borçlarına uygulanmaz. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) 2026/1 sayılı genelgesine göre nafaka haczinde şirket, bildirimdeki tutarı doğrudan birikime şerh eder. Ödenemeyen kısım kalırsa kurum, devlet katkısı hesabındaki tutarlara haciz yasağı bulunduğu bilgisiyle bilgilendirilir.
Emekli olduktan sonra aylık ödemeler
BES'ten emekli olup yıllık gelir sigortası ya da programlı geri ödemeyle düzenli ödeme alıyorsanız, aylık ödemenin brüt asgari ücrete kadar olan kısmı haczedilemez. Üzerindeki kısım haczedilebilir. Burada da nafaka borcu istisnadır.
Haciz bildirimi geldiğinde süreç
Genelge süreci adım adım tarif ediyor:
- Haciz bildirimi emeklilik şirketine gelir. Şirket aynı gün EGM'nin sisteminden haczedilebilir tutarı sorgular.
- Haczedilebilir tutar yoksa şirket, haczin uygulanamayacağını gerekçesiyle bildirir.
- Varsa yalnızca o tutar bloke edilir. Bloke tutar üzerinde, ödeme yapılana ya da haczin kaldırıldığını gösteren resmî evrak gelene kadar hiçbir hak kullanılamaz.
- Birikimin tamamı ödense bile sözleşmeniz sona erdirilmez.
Bildirim şirket yerine doğrudan EGM'ye ya da Takasbank'a gönderilirse bu kurumlar hesabınızda işlem yapmaz. EGM sözleşme bilgisini ve birikimin haczedilebilir sınırın üzerinde olup olmadığını, Takasbank ise yalnızca sözleşme bilgisini iletir. Fon paylarınızla ilgili haciz ve tedbir işlemlerini emeklilik şirketi yerine getirir.
Sistemden ayrılırsanız ne olur?
Bu koruma, birikim sistemde durduğu sürece geçerli. Sistemden ayrılıp parayı aldığınızda durum değişir. Maliye'nin Tahsilat Genel Tebliği kamu alacakları için bunu açıkça yazıyor. Katılımcı sistemden ayrılırsa, aldığı tutarın haczini engelleyen bir düzenleme bulunmadığından, borcu karşılayacak kısmı haczedilebilir. Ayrıntısı: BES'ten nasıl çıkılır?.
BES'te koruma birikimin yapısına aittir, değerine değil. Fon payları piyasa değeriyle değişir. BES'te getiri garantisi yoktur ve geçmiş getiri gelecek getirinin göstergesi değildir.
BES'te mevzuatla tanınan haklar
- %20 devlet katkısı: her 1.000 TL'ye 200 TL. 2026 yıllık üst sınırı 79.272 TL (Resmî Gazete 26.12.2025).
- Devlet katkısı ve getirileri haczedilemez, rehnedilemez.
- Fon varlıkları emeklilik şirketinden ayrı, Takasbank'ta saklanır.
- Fon değiştirirken stopaj kesilmez. Yılda 12 kez fon değiştirebilirsiniz.
- Katkı payı tutarını ve ödeme döneminizi değiştirebilir, ödemeye ara verebilirsiniz.
Fon değerleri piyasayla değişir, getiri garantisi yoktur.
Uzman ekibimize WhatsApp'tan yazınSık sorulan sorular
BES haciz oranı ne kadar?
Sabit bir oran yok. Sistemde bulunduğunuz ay sayısı ile haciz tarihindeki brüt asgari ücretin çarpımı korunur. Haciz yalnızca bunu aşan birikime uygulanabilir.
Birikimime haciz gelirse BES'im kapanır mı?
Hayır. Genelgeye göre birikimin tamamı alacaklıya ödense bile sözleşme sona erdirilmez.
Devlet katkısına haciz konur mu?
Hayır. Devlet katkısı ve getirileri haczedilemez, nafaka borcunda da.
Birden fazla BES'im varsa korunan tutar her biri için ayrı mı hesaplanır?
Hayır. EGM, haczedilebilir tutarı bütün hesaplarınızdaki toplam birikim üzerinden hesaplar.
Vergi borcu için BES'e haciz konur mu?
Konabilir, aynı sınırla. Tahsilat Genel Tebliği kamu alacaklarında da korunan tutarın üzerindeki kısma haciz uygulanacağını yazıyor. Sistemden ayrılıp aldığınız para için bu koruma yok.
Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; hukuki görüş yerine geçmez. Kendi durumunuz için icra dosyanızdaki bilgilere ve emeklilik şirketinize başvurun.
Kaynak: 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu (RG 07.04.2001) md. 17/2 (5684 sayılı Kanunla eklendi, RG 14.06.2007) ve ek md. 1; Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelik (RG 09.11.2012) md. 10/3, md. 14 ve md. 26 (2. ve 3. fıkralar RG 27.12.2018 değişikliği); SEDDK Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Genelge (2026/1, 28.01.2026) Bölüm F md. 1, 2 ve 3; Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No: 1), kısmen haczedilebilen gelirler bölümü (RG 11.09.2013 değişikliği); Gelir Vergisi Kanunu md. 94. 2026 aylık brüt asgari ücret 33.030 TL (günlük 1.101 TL; Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı 2025/1, Resmî Gazete 26.12.2025, sayı 33119). Devlet katkısı yıllık üst sınırı: Resmî Gazete 26.12.2025. Son kontrol: 28.10.2026.